Skip to main content
trage website

Niet alleen bezoekers van je website, maar ook Google houdt van sites die snel laden. Stel jezelf de vraag: “Waarom is mijn website traag?”. Op deze vraag kun je een tweeledig antwoord geven. Eén deel is de hosting, het andere deel is je website zelf.

Hosting

De laadtijd van een website is deels afhankelijk van de server waarop de website gehost is, maar ook van je internetverbinding, de snelheid van je laptop/ipad/telefoon. Je hebt echter geen invloed op het apparaat waarmee mensen je website bekijken, maar wel op waar jij je website host. Als je bijvoorbeeld bij een hostingprovider zit die je website host op een gedeelde omgeving (met duizenden andere websites), dan zal dit langzamer laden dan een dedicated server die alleen maar jouw website hoeft te laden. Hierin zit echter vaak een groot prijsverschil.

Waar je wel snel winst kan behalen is het optimaliseren van je website zelf.

Benchmark

Voordat je begint met optimaliseren is het handig om te weten waar je nu staat, zodat je verbeteringen in snelheid ook inzichtelijk kan maken. Een gratis tool die je hiervoor kan gebruiken is Pingdom Tools. Deze site geeft niet alleen aan hoe snel je website laadt, maar toont ook de laadtijd van elk afzonderlijk element. Dat is gelijk een mooi vertrekpunt om je website te verbeteren.

Met Google’s Pagespeed kun je ook een analyse maken van je website, waaruit een score volgt van 1 op 100. Ook hier krijg je tips om je website te verbeteren, op volgorde van belangrijkheid. Beide zijn handige tools, maar vaak krijg je een vrij technische feedback op wat je zou moeten doen. Je kan in het algemeen het volgende doen.

Wat kun je er aan doen?

Plaatjes/foto’s. Van grote invloed is de grootte van de plaatjes en foto’s die je gebruikt. Dit kunnen soms vrije grote bestanden zijn. En als je er een groot aantal van hebt, kan het de boel sterk vertragen. Mocht dit een probleem zijn, gebruik dan in WordPress een plugin als WP smush.it om ze te condenseren. Als ze na deze plugin nog steeds problemen geven, is het misschien beter om somige foto’s te vervangen.

Plugins. Als je WordPress gebruikt kun je kijken of er plugins bijzitten die de laadtijd van je site negatief beinvloeden. Schakel ze allemaal uit en doe de test op Pingdom Tools. Schakel ze vervolgens één voor één weer in en test steeds tussendoor. Als er plugins bijzitten die de boel vertragen kun je ervoor kiezen ze uit te schakelen en te verwijderen. Dan kun je vervolgens kijken of de plugin te vervangen is door een andere plugin.

Thema. Ook je thema is van invloed. Het beste is hier om samen met je website bouwer te kijken of hier nog winst te behalen valt. Vaak kan er door de code te optimaliseren zeker nog winst gehaald worden.

Lange termijn

Als je Google’s Webmaster Tools gebruikt, dan legt dat elke dag de laadtijd van je website vast. Je kan deze statistieken bekijken onder Diagnostics—> Crawl stats. Webmaster Tools geeft geen instant data zoals Pingdom, maar laat wel de trend over een langere periode zien.

Conclusie

Neem geen genoegen met een trage site, want niemand houdt ervan om te wachten.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.