Wat is er nieuw in WordPress 5.0?

wat is er nieuw in wordpress 5.0

WordPress 5.0 is eind vorig jaar gelanceerd. Mocht je in 2018 de WordPress updates hebben gelaten voor wat het is, dan is het nu een goed moment om het bij te werken. De 5.0 update is waarschijnlijk de grootste update voor 2019. Met de invoering van de zogenaamde Gutenberg-editor wordt de manier waarop je pagina’s en artikelen schrijft en bewerkt anders. Vanaf nu maak je ze in verschillende blokken.

De komst van deze nieuwe editor is een mijlpaal. Dat wat nooit mogelijk was in de standaard editor kan nu ineens wel: je berichten en pagina’s fatsoenlijk opmaken.

Doordat dit niet mogelijk was, zijn er professionele page builders, zoals Wp Bakery, Elementor en Beaver Builder. Die oplossingen zijn nog steeds handig, want voorlopig is Gutenberg nog niet zo goed als dit soort page builders. Toch is Gutenberg al een grote stap in de goede richting.

Met de nieuwe versie van WordPress is het aan te raden om deze even te testen. Dit heb je waarschijnlijk al eens gehoord, maar deze update is zo groot dat er wel wat mis kan gaan. Het nadeel van deze update is namelijk dat (nog) niet alle WordPress-thema’s en -plug-ins compatibel zijn met Gutenberg.

Wat is Gutenberg?

Gutenberg is een transformatie van de WordPress-editor – een nieuwe interface voor het toevoegen, bewerken en manipuleren van content. Het wil het voor iedereen gemakkelijk maken om flexibele lay-outs voor zijn content te kunnen maken en het gebruikt daarvoor een op blokken gebaseerde gebruikersinterface. Onderdelen van de pagina’s worden als modulaire blokken weergegeven, wat betekent dat ze vanuit een uniform blokmenu toegankelijk zijn, overal op een pagina kunnen worden neergezet en direct kunnen worden bewerkt om de gewenste presentatie neer te kunnen zetten.

Het komt erop neer dat je in WordPress 5.0 niet meer dezelfde teksteditor hebt, die je waarschijnlijk al jaren gebruikt.
Het gaat er nu dus anders uitzien:

Wat is er nieuw in WordPress 5.0

Wat gebeurt er met je huidige berichten en pagina’s?

Wat gebeurt er met de berichten en pagina’s die je in de oude editor hebt gemaakt? De hele inhoud zal als een 1 groot venster verschijnen. WordPress heeft dit gedaan om het format van al je berichten en pagina’s te kunnen behouden. Om in je oude berichten en pagina’s te kunnen profiteren van Gutenberg, kun je de optie “Convert to Blocks” selecteren.

gutenberg converteren naar blokken

Alles wordt dan gelijk omgezet in de nieuwe Gutenberg-blokken.

Samenvatting

5.0 is een mooie, maar ook nodige update voor WordPress. En loop je tegen een probleem aan bij het bijwerken naar de nieuwste versie. Laat het even weten. DinD kan helpen.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.