Skip to main content
Een iconische merknaam

Nike, Netflix, Amazon en Red Bull.
Allemaal iconische merknamen, toch?
Zo zijn ze niet begonnen.

Het duurde eeuwen voordat die namen iconisch werden.
Dat terzijde, daar kunnen we van leren. Hoe kwamen de oprichters van deze merken op deze merknamen? Welk proces hebben ze gebruikt om een gedenkwaardige naam te selecteren die de tand des tijds kan doorstaan?

Jouw merknaam is een belangrijke troef waarmee je je kan onderscheiden van de concurrentie en een blijvende indruk kunt maken op jouw klanten. Het gaat niet alleen om het creëren van een pakkende naam voor uw bedrijf; het gaat om het maken van een statement en het creëren van een identiteit waar mensen zich mee kunnen identificeren. Door een iconische merknaam te creëren, kun je een unieke identiteit creëren waarmee u zich onderscheidt van de rest.

Voor ondernemers is het kiezen van de juiste merknaam van cruciaal belang. Hoe bedenk je de perfecte merknaam voor je bedrijf? Het is een van de dingen waar (nieuwe) ondernemers aan vastlopen.
Ben je klaar om wat antwoorden te krijgen?

De juiste naam maakt het verschil

Ik heb in de loop der jaren met veel merken gewerkt en ondernemers gecoacht bij het vinden van geweldige merknamen. Het hebben van een sterke merknaam kan veel voordelen hebben voor uw bedrijf. Het kan u helpen zich te onderscheiden van de concurrentie, een identiteit te creëren en vertrouwen op te bouwen bij uw klanten. Maar het ontdekken van een goede, gedenkwaardige naam is niet zo eenvoudig:

“Nieuwe ondernemers zien het succes van grote merken als Uber, Google en Apple en geloven dat een creatieve naam tot groot succes zal leiden, dit is een grote vergissing. De waarheid is dat een naam slechts een onderdeel is van een geweldig bedrijf. Maar het is verre van het grootste deel. Sterker nog, veel iconische merknamen werden pas gedenkwaardig nadat mensen een ongelooflijk product of dienst hadden ervaren.” -Gretta von Rhiel

Een goede klantervaring is dus essentieel. Mensen koppelen de naam gewoon aan de dienst. En na verloop van tijd bouwt het uit tot een geweldige naam.

En vergeet niet. Er zijn nogal wat merken die in de loop van de tijd van merknaam zijn veranderd. De voornaam van Google was BackRub, Pepsi was Brad’s Drink en Instagram was Burbn.

Wat zit er in een goede naam?

Het creëren van een iconische merknaam kan een uitdaging zijn, maar er zijn een paar tips die je kunnen helpen een naam te creëren die opvalt en een blijvende indruk maakt. En eigenlijk kun je kiezen wat je wilt. Er zijn bijna geen regels. Dat gezegd hebbende, hierbij heb ik wel wat tips voor je om je in de goede richting te duwen.

Wek interesse
Een goede merknaam wekt interesse. Purple is bijvoorbeeld een matrassenbedrijf. Je vraagt je meteen af waarom? De merknaam triggert je om meer over het bedrijf te weten te komen.
Dit is wat u wilt dat uw merknaam activeert.

Maak het plakkerig!
Een moeilijk te onthouden merknaam kan uw bedrijf schaden. Het maakt het veel moeilijker voor mensen om u te vinden op sociale media, uw website en meer. Kies daarom een merknaam die makkelijk te onthouden is. Eenvoudig en kort doet het goed. Denk aan Apple, Uber en Target.

Wees anders
Blijf weg van generieke merknamen. Hoeveel pizzarestaurants denk je dat er in de wereld zijn? Waarschijnlijk duizenden. Aan de andere kant is er maar één Domino.
Een generieke naam zou kunnen werken voor een lokaal bedrijf, b.v. het pizzabedrijf ‘stadsnaam’. Super lokaal, niet schaalbaar. En wat als een concurrent de plaatsnaam ook in zijn bedrijf gaat gebruiken?

Is het logisch?
Wanneer u de naam voor uw merk bepaalt, zorg er dan voor dat deze relevant is voor wat uw bedrijf doet. Als je niet relevant bent, verwar je mensen gewoon met je naam.

Flexibel
Er moet ruimte zijn om te groeien. Het moet niet alleen weerspiegelen wat u momenteel doet, maar geeft het u ook de ruimte om in de toekomst andere diensten en producten toe te voegen. Je wilt geen naam die je beperkt.

Een naam hoeft niet alles te zeggen
Jouw merknaam hoeft niet alles te doen. Je kunt niet het hele verhaal van een bedrijf in één of twee woorden vertellen. Dat is belachelijk. Het moet interesse wekken of de eerdere klantervaring van het merk doen herbeleven.

Kortom, een goede merknaam:

  • Wekt interesse
  • Is gemakkelijk te onthouden
  • Is anders
  • Klinkt logisch
  • Flexibel

Dus waar wacht je op? Ontgrendel uw iconische merknaam en til uw bedrijf naar een hoger niveau!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.