Voor jouw bedrijf is het belangrijk om online reviews te verzamelen. Dit kun je het beste doen door middel van een extern klantbeoordelingssysteem. Die zorgen ervoor dat het verkrijgen van klantbeoordeling over jou producten en diensten makkelijker zijn dan ooit. Vandaag het hoe, wat en waarom van online reviews.
Het belang van online reviews
Reviews van bestaande klanten wekken vertrouwen op bij nieuwe, potentiële klanten. Daarmee kunnen ze zorgen voor een snellere aankoop. Dat blijkt ook uit diverse, recente onderzoeken:
- 92% van de potentiële klanten leest klantbeoordelingen van eerdere klanten
- Het aantal beoordelingssterren is een hele belangrijkste factor om een bedrijf te beoordelen
- 80% van potentiële klanten vindt online beoordelingen net zo zwaar wegen als persoonlijke aanbevelingen van een vriend of familielid
Waarom zou je betalen voor een externe reviewsite?
In plaats van het betalen van een maandelijks bedrag aan een externe reviewsite, zou je ook een mailtje kunnen sturen naar je klanten. Vervolgens plaats je dan hun reviews op je eigen website. Dit deed ik vroeger zelf ook. Het klinkt namelijk financieel aantrekkelijk, maar in de praktijk kan het erg in je nadeel uitpakken.
Je bezoekers zijn namelijk op zoek naar vertrouwen. Je bezoekers vertrouwen je niet als je zelf vanuit naam van klanten de beoordelingen plaatst. Er mist namelijk een vorm van verificatie van die beoordelingen. In theorie kan je dus zelf alle slechte reviews verwijderen.
De makkelijkste manier om een verificatie van de reviews te krijgen, is door gebruik te maken van een externe reviewsite. Je website bezoekers hebben beoordelingen van deze sites waarschijnlijk vaker voorbij zien komen op andere websites en vertrouwen erop dat die beoordelingen op een eerlijke manier verzameld zijn.
Klantbeoordeling verzamelen voor een betere positie in de zoekresultaten
Naast het verhogen van vertrouwen zijn online reviews ook goed zijn voor je positie bij Google. Hierbij is je rating erg belangrijk. Websites die een goede rating krijgen, worden door Google hoger in de zoekresultaten geplaatst. Als je bedrijven opzoekt in Google kun je ze herkennen aan de gele sterren bij hun naam.
Wat kun je doen met een negatieve review
Bijna alle reviewsites bieden de mogelijkheid om negatieve beoordelingen voor een bepaalde periode uit te stellen (14 dagen bijvoorbeeld). Alhoewel het aantrekkelijk is om dit te doen en er samen met de klant een positieve klantervaring van te maken, is het goed om dit soms te laten voor wat het is. Een beoordelingspagina met alleen maar positieve beoordelingen kan ook weer tegen je werken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 95% van de mensen jouw beoordelingen niet serieus neemt als er geen enkele negatieve beoordelingen tussen staan.
Een 3-tal opties
Wil je beginnen met externe online reviews? Dan zul je een goed klantbeoordelingssysteem moeten kiezen. Dit is nog niet zo eenvoudig, vooral omdat het aanbod vrij groot is. Hoe kies je nu de juiste? Hierbij mijn 3 opties. Dat scheelt jou weer tijd.
-
Google Business Review
Deze manier van reviews verzamelen gebruik ik zelf ook. Ik stuur een mailtje naar mijn klant naar de plek waar een review achter gelaten kan worden. Er is een betaalde plugin, genaamd Google reviews Business, waarmee je de reviews kunt koppelen aan je (WordPress) website.
-
Kiyoh
Kiyoh bestaat al bijna 10 jaar en is naar eigen zeggen in Nederland marktleider. 50,2% van alle webshops die een reviewsysteem gebruiken, gebruiken KiyOh. Daardoor is het bij de consument bekend als reviews die te vertrouwen zijn. Van de betaalde opties is dit daarnaast ook nog eens een van de goedkopere opties.
Wat kost Kiyoh?
Voor de goedkoopste variant van Kiyoh betaal je € 21,95 per maand (ex btw). Je mag hierbij 150 klanten per maand uitnodigingen voor beoordelingen. Dit zal voor de meeste ondernemers meer dan genoeg zijn. Je kan het gratis uitproberen voor een periode van 4 weken en ze rekenen geen installatiekosten.
Bijkomend voordeel: ze hebben een manier waardoor je beoordelingen op je Facebookpagina kunt plaatsen. En je klanten kunnen hun beoordeling kunnen delen op social media.
Bekijk als voorbeeld eens de beoordelingspagina van BrainBooster
-
TrustPilot
Voor de bedrijven die internationaal werken is dit waarschijnlijk een iets betere optie dan Kiyoh. Trustpilot is een van de grootste internationale reviewsites.
Wat kost Trustpilot?
Er is een gratis versie, waarbij je tot 100 uitnodigingen per maand mag versturen. Heb je meer nodig, dan wordt het wel al snel prijzig. Het goedkoopste pakket is €115 per maand.