Skip to main content

Ben jij vindbaar als iemand een lokale zoekopdracht uitvoert?

lokale zoekopdracht Delft
Je kent het wel. Je moet nog even naar een bouwmarkt ’s avonds, maar je weet niet of er nog een open is. Je pakt snel je telefoon erbij en zoekt de openingstijden op van bouwmarkten bij jou in de buurt.
Dit soort zoekopdrachten gebeuren in grote aantallen. Telefoons en tablets hebben het mogelijk gemaakt om  snel en gemakkelijk zaken in je omgeving te vinden. Google zoekopdrachten over locaties groeien snel, tegelijk met de verwachtingen van de gebruikers. Ze willen goede informatie en willen dat direct. Ben jij vindbaar als iemand een lokale zoekopdracht uitvoert?

“Vlakbij” zoekopdrachten nemen toe

Woorden als “dichtbij”, “vlakbij”, “in de buurt” komen steeds vaker voor in zoekopdrachten. Steeds vaker zijn mensen opzoek naar zaken in hun omgeving. Dat kan zijn een restaurant, een sportschool, een cafe of een bouwbedrijf.  Het zoekwoord “vlakbij” is bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Beslismomenten

In deze momenten zijn mensen niet alleen opzoek naar informatie, ze maken ook beslissingen en gaan vaak direct naar een winkel of gelegenheid. Soms komen ze zelfs met hun telefoon in hun hand een zaak binnen en zeggen ze “ik wil deze fiets” of “help me dit te vinden, ik heb hiernaar gegoogled”.
Sterker nog – 50% van de consumenten die een lokale zoekopdracht uitvoeren bezoeken een winkel binnen 1 dag. En 18% van die opdrachten leiden tot een aankoop binnen 1 dag. Mensen die niet zeker weten wat ze willen eten, zoeken vaak pas 1 uur voordat ze uit eten gaan naar een geschikt restaurant.

Zomaar een weekend

Als we kijken naar locatie gebaseerde zoekopdrachten in een doorsnee weekend in Delft, zien we dat op zaterdag we vaak zoeken naar films die draaien bij Pathe, een schoenenwinkel, een plek om een uit eten te gaan of ergens wat te drinken. Op zondag een verrassende piek met “dichtstbijzijnde huisarts”, dat zal vast te maken hebben met alle sportwedstrijden.
Zoals je ziet zijn de zoekopdrachten niet bedrijf of merk gerelateerd. Ze zoeken dus niet naar “restaurant de Pijpenla” of “café Kobus Kuch”. Het is veel algemener dan dat. Wat je zelf kan doen is ervoor zorgen dat je op dit soort zoekwoorden gevonden wordt en vervolgens de bezoeker een goede ervaring biedt waardoor ze direct naar jouw bedrijf willen gaan.
Gebaseerd op het artikel “I-Want-to-Go Moments: From Search to Store”. Matt Lawson. 2015, thinkwithgoogle.com

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.