Skip to main content
hoe Google echt werkt

Hoe hoger je website staat in de zoekresultaten van Google, hoe meer bezoekers je website krijgt. En meer bezoekers, betekent meer klanten. Maar weet jij hoe Google bepaalt welke plek jij krijgt en wat je zelf kan doen om daar invloed op uit te oefenen?

Hoe Google werkt

Google bezoekt eens in de paar dagen je website en indexeert dan alle inhoud je website – tekst, maar ook foto’s en video – en geeft daar een waarde aan. Die waarde wordt bepaald door vele honderden elementen. Denk hierbij aan links van en naar je site, de kwaliteit van die linkjes, de dichtheid van de zoekwoorden, hoe vaak je nieuwe inhoud plaatst, hoelang je domeinnaam al bestaat, hoe vaak je domein van eigenaar is gewisseld, ga zo maar door.

De informatie die Google uit je website haalt bepaalt hoe hoog je scoort in de zoekresultaten. Hoe meer pagina’s en berichten je hebt, hoe meer kansen je dus hebt om goed te scoren.

De website bijhouden

De website 1x lanceren en er volgens niets meer mee doen, dat zit er tegenwoordig niet meer in. Een website met oude berichten is funest voor de zoekresultaten. Google en je website bezoekers klikken je website gelijk weg als ze zien dat je laatste bericht uit 2015 is. Het constant vullen van je website met nieuwe inhoud is dus belangrijk. Nog belangrijker is dat die inhoud aantrekkelijk is voor je bezoekers. Denk aan wat voor meerwaarde het voor hun is.

Geen trucjes

Vroeger gebruikte men diverse trucjes om beter in Google te scoren. Een paar voorbeelden: linkjes inkopen van linkfarms, excessief gebruik van zoekwoorden, tekst plaatsen in niet zichtbare deel van de website, extreem lange domeinnamen, etc. Ik zal dit altijd afraden om te doen. Google is namelijk heel goed geworden in het filteren van mensen die de boel proberen te belazeren. Als ze erachter komen zet Google je website op het strafbankje en kun je fluiten naar je website bezoekers.

Wat kun je zelf doen?

Kijk eerst eens waar je nu staat op de belangrijkste zoekwoorden voor jouw bedrijf. Let wel op: Google houdt het internetgedrag van heel veel mensen bij, ook dat van jou. Als je veel op je eigen site hebt geklikt, zal Google die hoger in de resultaten plaatsen, want het denkt dat jij dat een goede site vindt. Je eigen zoekresultaten zullen dus niet altijd overeenkomen met wat anderen zien. Tip: kijk eens als je bij iemand op bezoek bent op hun iPad even jouw top 5 zoekwoorden in Google en kijk dan waar je staat. Als je serieus mee aan de slag wil, kun je gebruik maken van 2 tools van Google: Analytics en Webmaster Tools..

Bonus

Denk eens aan het maken van een korte video. Die kun je al maken met je telefoon. Je uploadt de film naar YouTube en je kan die vervolgens weer makkelijk in je website plakken. En Google houdt van video!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.