
Of het nu je logo is op jouw website of de pui van je winkel, het lettertype is vaak het eerste element wat een mogelijke klant ziet van je bedrijf. Met lettertypes kun je bepaalde gevoelens opwekken – net zoals kleuren dat doen. Een lettertype kan dus bepalend zijn in hoe jouw bedrijf overkomt. Nu zijn er ruim 100.000 lettertypen in omloop. Hoe maak je dan de juiste keuze voor een lettertype dat past bij jouw bedrijf?
1. Het juiste lettertype
Het meest belangrijke typografische element is de keuze van het juiste lettertype. De persoonlijkheid van je bedrijf wordt getoond door het gebruikte lettertype. Binnen lettertypes kun je een onderscheid maken tussen families en categorieën. Een lettertype familie is een set van letters in 1 stijl, zoals Helvetica of Times New Roman. Een font categorie is de overkoepelende stijl van meerdere families, bijvoorbeeld ‘serif’ of ‘sans serif’.
Hier zijn enkele voorbeelden van de diverse font categorieën en hoe dat vertaalt naar persoonlijkheid:
Serif fonts hebben een lijn aan het eind van elke uiteinde van een letter. Roept gevoelens op van betrouwbaarheid en beschaafdheid.
Font voorbeelden: Times New Roman, Baskerville, Georgia, Garamond, Cambria, Book Antiqua, etc.
Sans serif fonts hebben geen lijn aan het eind. Dit komt over als zakelijk, clean, eenvoud, fris en modern.
Voorbeeld van gebruikte lettertypes: Helvetica, Verdana, Arial, Century Gothic, Calibri, Bauhaus 93
Script (handgeschreven) fonts zijn over het algemeen informeel en decoratief. Het is wat verfijnder en
vrouwelijker. Typische voorbeelden: Pacifico, Lucida, Brush Script, Mistral, Vivaldi, Edwardian Script, etc.
Display fonts worden vooral gebruikt bij fonts die op grote schaal goed moeten overkomen. Meestal luid en duidelijk. Soms over de top. Eigenlijk altijd vriendelijk en entertainend. Denk aan fonts als: Cooper, Valencia, Spaceage Round, etc.
2. Combinatie van lettertypen
Sommige lettertypen vullen elkaar aan, net zoals sommige kleuren dat doen. Bijvoorbeeld een handgeschreven font en een schuin geschreven font werken niet samen. Het is beter om een serif met een sans serif te combineren.
3. Aantal lettertypen
In je logo moet je spaarzaam gebruik maken van lettertypen. Probeer je te beperken tot 1 lettertype of een goede combinatie van 2 zorgt ervoor dat het er mooi uitziet en niet te rommelig wordt.
4. De ruimte tussen letters
Ook wel kerning genoemd. Dit kan dicht op elkaar zijn, wat zorgt voor meer impact. Of meer uit elkaar voor een modernere look. Zeker met alleen kapitalen.
5. Dikte van letters
Een heavy-weight font is bold en sterk. Een light-weight font is elegant en zacht.
6. Kapitalen
Uppercase voor een gestroomlijnde uitstraling. Of lowercase voor een vriendelijkere look & feel.
7. Verloop van tijd
Hoe er rekening mee dat iets wat ooit gewerkt heeft, misschien nu niet meer werkt. Dat is de reden waarom zoveel bedrijven hun logo’s updaten. Het is belangrijk om de klant op de juiste manier te blijven aanspreken.
Kijk maar eens naar de ontwikkeling van het logo van Pepsi door de jaren heen. Deze is gegaan van een
handgeschreven font naar een modern, sans serif font.
Tip
Heb je een mooi lettertype gezien, die je zelf zou willen gebruiken? Maar weet je niet welke dat is? Gebruik WhatTheFont! om daar achter te komen.
Wat is het juiste lettertype voor jou? Neem eens vrijblijvend contact op.